Сергей Станишев гласува по-рано днес на референсума. Снимка: Булфото

Лидерът на БСП Сергей Станишев нарече референдума "победа на пряката демокрация". Решение не е спуснато от властта, а наложено на властта, смята той.

Според червения лидер референдумът ще има пряк резултат, защото над 20 процента са взели участие в него въпреки усилията да бъде опорочен. Близо милион и половина са гласували, заяви соцлидерът.

При съотношение 68% "за" и 32 "против" темата на подписката, инициирана от БСП, се връща в Народното събрание за ново обсъждане. Това дава конкретен резултат, допълни той.

Според Сергей Станишев резултатите от референдума са лична загуба на Бойко Борисов и победа на гражданското общество над един авторитарен модел на управление, който се опитва да наложи решения на тъмно.

По думите на Станишев най-важното е, че  демокрацията е жива.

"Всеки, особено Борисов, ако не се съобрази с волята на българските граждани, само може да продължи да губи",  допълни Станишев пред Нова телевизия.

Борисов много добре знае, че пари от бюджета не са планирани и не са давани, продължи лидерът на левицата. "Българското правителство трябва да изпълни волята на гражданите. Хората са показали, че настояват гласът им да бъде чут", категоричен е лидерът на БСП.

Той отбеляза, че особено висока е била активността в София и голямата част от гласувалите са високообразовани български граждани и те много добре разбират "за" и "против" какво и кого са гласували

АЕЦ няма да струва нищо на бюджета, ако го има. И досега разходите не са от бюджета, категоричен е Сергей Станишев. По думите му направените досега харчове по централата са от извънбюджетно финансиране.

Според Станишев досега се е внушавало, че ако има "Белене", няма да има пенсии. 

Които са гласували с "да", са избрали високоиндустриална страна, с бъдеще за децата си, убеден е соцлидерът.

На въпрос за изборната активност Станишев запита на свой ред с колко процента е избрана Йорданка Фандъкова за кмет и си отговори сам - с 23%.

"Избирателната активност всъщност е била 25% от живеещите в България", пресметна Станишев. Според него е имало 800-900 хиляди "фантоми", вписани в избирателните списъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase